Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / 'Feest' in Brussel op Oudejaar?

'Feest' in Brussel op Oudejaar?
Provinciaal @ Vlaams Belang

[PERSMEDEDELING - 31 december 2020]

“Traditionele” brandstichtingen in Brussel geen verrassing voor Vlaams Belang: “Tijd om het criminele perpetuum mobile te doorbreken”

Brussel is ook dit jaar weer, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, het toneel van brandstichtingen en geweld. Het Vlaams Belang voorspelde dit, wijst al langer op de oorzaken en eist een andere aanpak. Senator en voorzitter van Vlaams Belang Brussel Bob De Brabandere kijkt vooral naar het Federale niveau om in Brussel eindelijk een echt veiligheidsbeleid af te dwingen: “In Brussel zijn we in een soort van perpetuum mobile terecht gekomen maar men doet er niets aan. Misschien moet men dan ook vanuit andere niveaus maar iets gaan ondernemen.”

Nog voor middernacht werden er, net als in de voorgaande jaren, in verschillende gemeenten van het gewest auto’s in brand gestoken en ontplofte er zel fs al een molotovcocktail. De zes Brusselse korpsen hadden nochtans een gecoördineerde aanpak. Er was eenheid van commando en de nodige afspraken werden gemaakt om elkaar te versterken indien nodig. Alle mogelijke middelen werden ingezet om de jaarlijkse taferelen te voorkomen, maar al snel bleek ook dat niet voldoende.

“Op de Brusselse regering moeten de Brusselaars al jaren niet rekenen voor hun veiligheid. Op de federale regering tot nu toe ook niet. We eisen van minister Verlinden dat zij daar verandering in brengt.”


De Brabandere is niet verrast. “Ik ken geen enkele Brusselaar die dit niet zag aankomen, spijtig genoeg. Ook in de nasleep van corona wil het tuig nogmaals aantonen wie de baas is. Als afsluiter van een jaar waarin bepaalde partijen maar al te gretig de politie van vanalles en nog wat beschuldigden, kan dat qua symboliek wel tellen.” Fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens wijst op het dieper liggend probleem. “Dat is niet het gebrek aan officiële feestjes maar wel het gevoel van straffeloosheid en de vijandschap tegen de samenleving die bij sommige bevolkingsgroepen heerst.”

Volgens het Vlaams Belang is het duidelijk dat de heersende politieke klasse in Brussel dit probleem niet de baas kan en de partij kijkt dan ook naar de federale regering om op te treden. “In Brussel zijn we in een soort van perpetuum mobile terecht gekomen maar men doet er niets aan. Misschien moet men dan ook vanuit andere niveaus maar iets gaan ondernemen", aldus Bob De Brabandere.

Commissievoorzitter Binnenlandse zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) is het daarmee eens: ”Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden (CD&V) vreesde de mogelijkheid van rellen in Brussel. Ik was daar, samen met de rest van Vlaanderen, zeker van. En zolang dit asociaal crimineel gedrag niet bij de wortel wordt aangepakt, kunnen we daar ook zeker van blijven. Het is tijd dat men daar verandering in brengt en ik kijk daarvoor in de eerste plaats naar minister Verlinden."

Fré Pas

Persmedewerker Vlaams Belang